Valokuvia vuodesta 1913 tähän päivään

Kotiseutuarkisto

Foto-Nisulan kotiseutuarkistoon kuuluu yli 12 000 historiallista negatiivia, joista vanhimmat ovat vuodelta 1913. Kuvia ovat ottaneet Lauri, Arvo ja Eino Nisula sekä Eino Nisulan poika Eeli Nisula, joka on isäni.

Vanhimmat negatiivit ovat lasisia. Niiden säilyttäminen vie tilaa, ja paikan on oltava lämpötilan ja kosteutensa puolesta oikea. Kuvissa on suuret määrät maisema- ja työkuvia, joiden historiallinen arvo on suuri.

Foto-Nisulassa on kuvamateriaaliarkisto, jota voivat käyttää historioitsijat, sukututkijat ja tavalliset kuntalaiset – kuka tahansa, joka näitä kuvia tarvitsee.

Keväällä 1998 Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto myönsi stipendin, jolla on hankittu arkistointiin sopivia metallilaatikostoja ja negatiivikuoria Museoiden hankintakeskuksesta.

Teuvalaisen kulttuurin tuki ry tuli suurenmoisesti apuun palkkaamalla henkilön arkistointityöhön. Tunnistajana on toiminut pääasiallisesti Eeli Nisula, ja erittäin paljon mielenkiintoisia otoksia on tullut esiin. Olemme saaneet runsaasti apua kuntalaisilta, jotka ovat olleet kiinnostuneita asiasta.

Tunnen vahvasti vastuuta tämän arvokkaan arkiston säilyttämisestä.

Tanja Nisula-Koivisto